De mai bine de 200 de ani, în centrul satului Moleşti se află un adevărat monument istoric, fiind printre unicile costrucţii de acest gen din republică. Beciul turcesc a fost contruit aici de către un negustor, pe nume Nistor, având o tehnologie de construcţie deosebită.
La începutul secolului XIX, pe teritoriul satului, în prezent, în centrul satului, s-a clădit un beci turcesc, aşa numitul beciul lui Nistor, care după spusele bătrânilor din sat a avut o metodă de construcţie deosebită. Dacă până atunci beciurile erau mici şi construiau relativ simplu, atunci acest beci a fost construit altfel. La început a fost săpat un arc, pe acest arc s-a clădit lespezi de piatră. Ulterior, arcul a fost acoperit cu pământ. După aceasta, de sub arc s-a scos tot pământul şi a rămas beciul din lespezi de piatră în formă rotundă.
Gârliciul beciului numără 18 trepte adâncime. Beciul propriu-zis măsoară în lungime circa 15 metri, 7 în lăţime şi 3 metri în înălţime. Iniţial beciul a fost mai lung, ajungând în actuala curte a unui locuitor a satului, de aceea a fost astupat parţial. Aici, în beci, este săpată o fântână cu apă potabilă.
Păstrându-se în stare foarte bună până-n prezent, beciul ar putea constitui o atracţie turistică, pentru pasionaţii de istorie a meleagurilor moldave şi nu numai. Tehnologie sa unică de construcţie în face unul practic unic pe meleagurile noastre. În prezent acest beci este folosit cum era folosit şi acum 200 sau 100 de ani, pentru păstrarea produselor agricole.
Комментариев нет:
Отправить комментарий