Istorie: Înainte de toate, voi începe cu o scurtă incursiune în istoria satului. Arheologii au descoperit aici aşezări umane, care datează încă din epoca bronzului şi epoca timpurie a fierului ( sec. X - VIII î.Ch.), ale culturii Cerneahov. Tot în acest spaţiu sunt atestate urme ale populaţiilor migratoare, venite din nord-est (sec. VII - XIV), ce au aparţinut slavilor, cumanilor, tătaro-mongolilor, care au conveţuit cu populaţia românească. Prima atestare documentară a satului a avut loc pe 11 august 1479 cu denumirea Măneşti. Potrivit altor izvoare, o altă atestare documentară a localităţii a fost facută în anul 1497. Se presupune, că pentru merite deosebite în lupte, domnitorul Ştefan cel Mare l-a răsplătit pe hatmanul Boldur cu moşii întinse în judeţul Lăpuşna, inclusiv în locurile unde actualmente este amplasat satul Moleşti. Denumirea de “Moleşti” se presupune, ca ar veni de la numele marelui boier Molesc, care s-a aşezat ceva mai tîrziu în aceste locuri.
Aşezarea geografică: Moleştiul este situat într-o zonă climaterică favorabilă din partea centrală a spaţiului geografic dintre Prut şi Nistru, 2/3 din teritoriu fiind înconjurat de păduri. Satul Moleşti este situat între două dealuri, pe partea dreaptă a pîriaşului Botnişoara, în partea sudică a raionului Ialoveni, în vecinătatea satelor Hansca, Zîmbreni, Cigîrleni, Lipoveni, Buţeni, la distanţă de 19 kilometri de Calea Ferată Zloţi.Satul se împarte în cîteva mahalale: Boldura, Hatea, Din Sus,Mahalaua Nouă ş.a.
Realizări: În anul 2000, ca primar a fost ales Catan Mihai - tânăr, energic, optimist. În decurs de câţiva ani, el a reuşit să realizeze lucruri importante, la care multe localităţi doar visează. Drumul central asfaltat, reamenajarea aspectului centrului satului, dar cea mai importantă realizarea a fost gazificarea totală a localităţii, finalizată în 2005.
În prezent, satul Moleşti arată mai mult ca un sat de tip urban-modern. Proiectele implimentate aici, au schimbat radical aspectul satului. Cele 2 clădiri ale Liceului Teoretic Moleşti au fost complet renovate anul trecut, creând condiţii optime pentru procesul de învăţământ (Vezi articolul ...). La fel şi ambele grădiniţe ale satului, au fost complet renovate, spre bucuria micuţilor, care pot să se joace într-un cămin cald şi bine amenajat, neducând lipsă de nimic (Link).
Tinerii din localitate nu rămân indiferenţi de ceea ce se întâmplă în sat, ci dimpotrivă, contribuie la prosperarea lui, prin implimentarea diverselor proiecte. Chiar recent, grupul de iniţiativă "L'Avenir" a finisat implimentarea proiectului "Renovarea şi amenajarea teritoriului liceului din localitate", astfel fiind amenajat un loc pentru plimbări, întâlniri sau pur şi simplu pentru petrecerea timpului în aer liber (Link).
Satul Moleşti dispune în prezent de o infrastructură sportivă renovată, prin renovarea recentă ale celor două stadioane ale satului. Astfel, orice amator de sport din localitate şi nu numai, are posibilitatea de-a practica sport pe stadioanele acestea (Link). Printre prferinţele moleştenilor se numără fotbalul, volley-ball-ul, atletismul, etc. Fotbalul se practică de la mic la mare, practic toată ziulica pot fi observaţi copii, ce se joacă cu mingea pe stadion.
Locuitorii satului sunt cei, care fac ca în acest sat să clocotească viaţa şi să crească zi de zi slava lui. Fiind oameni simpli, îşi trăiesc liniştit viaţa, lucrează pământul, îşi cresc copiii, nepoţii, îndrumându-i în viaţă, Tinerii din localitate sunt foarte activi, find premianţi ale diverselor concursuri raionale, naţionale şi internaţionale. De un mare succes se bucursă ansamblul de dansuri populare "Moleştiţa", premiant al mai multor concursuri.
Turism: satul fiind înconjurat din 3 părţi de păduri, este un loc ideal pentru odihnă în sânul naturii. Numeroasele poieniţe sunt locul preferat de odihnă al moleştenilor. Frumuseţea pădurilor de aici este măreaţă, începând cu primele raze ale soarelui de primăvară şi până la căderea zăpezilor, pădurea apare în toată splendoarea ei. Veţi putea vedea mai jos, pozele făcute de mine această primăvară în pădure şi veţi putea să vă convingeţi că merită să fie văzută.
De mai bine de 200 de ani, în centrul satului Moleşti se află un adevărat monument istoric, fiind printre unicile costrucţii de acest gen din republică. Beciul turcesc a fost contruit aici de către un negustor, pe nume Nistor, având o tehnologie de construcţie deosebită (Link).
De frumuseţea acestui sat inundat în verdeaţă, cu case durate din piatră şi gospodari harnici veţi putea afla vizitându-l. Ştiu una, cei ce locuiesc aici îşi iubesc nespus de mult satul şi fac tot posibilul ca viaţa aici să fie cât mai frumoasă. Vă aşteptăm cu mare drag la Moleşti !
Locuitori de drept ai satului: de câtev decenii, în centrul satului, pe un salcâm înalt şi-a contruit adăpostul o familie de cocostârci, care sunt consideraţi pe bună dreptate locuitori de drept ai satului. După cum ne spune Leliţa Parachiva, în ograda căreea creşte acest salcâm, prima generaţie a acestei familii de cocostârci, care şi-a contruit aici cuibul, a apărut în anii '80, ai secolului trecut, iar de atunci, în fiecare primăvară, ei revin la cuibul natal, bucurând locuitorii satului, care primesc reîntoarecerea acestor păsări, la cuibul natal din sat, ca pe un semn bun, de pace şi prosperitate.
Aceşti cocostârci i-au inspirat pe locuitorii satului, astfel încât câţiva, au contruit o cumpănă cu apă, în forma unui cocostârc. Astfel, această pasăre, ce este simbolul prosperităţii satului, le potoleşte setea, în câmpul de muncă, în zilele aride ale verii.
Foto Galerie:
Cristi !!! cocostîrcii au venit în Molești cu mult înainte, spun pentru că în 1967 eram îm clasa 1 și ei deja erau în salcîmul respectiv, noi mici cum eram îi vedeam prin gemanul clasei .....
ОтветитьУдалить